Kategórie
Domácnosť a záhrada

Efektívny spôsob kompostovania – kompostovanie v byte

Originálny a efektívny nápad pre nakladanie s organickým odpadom v meste je používať kompostér do bytu. Ako človek, ktorý má vo svojom byte takýto kompostér, môžem povedať, že je to veľmi užitočná súčasť našej domácnosti. Ako však funguje?

Domáci kompostér sa skladá z troch hlavných častí – hornej časti určenej na kompostovanie, vzduchotesného veka a mriežkovaného dvojitého dna, v ktorého spodnej časti prebieha zber výluhu.

Celý proces začína pridaním organického odpadu z kuchyne do hornej časti nádoby. Postupne vrstvenú masu odpadu je následne potrebné posypať hrsťou Bokashi a premiešať. Povrch napokon ešte utlačíme a prikryjeme vhodnou nádobou alebo tanierom. Tým odmedzíme prístup vzduchu, aby mohol efektívne prebiehať proces fermentácie.

Na rozklad biologického odpadu z potravín stačí až o polovicu kratší čas, ako pri bežnom kompostovaní. Dokonca celý proces prebieha úplne bez zápachu.

V priebehu fermentačného procesu sa produkuje výluh, ktorý sa hromadí na dne nádoby a je potrebné ho postupne vypúšťať. Tento tzv. “bokashi čaj” je cenným zdrojom výnimočne kvalitnej zmesi organických živín, minerálov a probiotických kultúr a po zriedení vodou je priam ideálny na hnojenie domácich rastlín v kvetináčoch, ktorým vo všeobecnosti chýbajú živiny a je potrebné ich dopĺňať.

Vzduchotesné veko, ktorým uzatvoríťe svoj kompostér do bytu, umožňuje udržiavať vlhkostné a teplotné podmienky a zároveň zamedzuje vytváraniu a šíreniu zápachu. Takže obsah nádoby nebude lákať žiadny hmyz či iné zvieratá.

Biologický kuchynský odpad – potrava pre kompostér do bytu
Biologický kuchynský odpad – potrava pre kompostér do bytu.

Čo môžete dávať do kompostéra do bytu:

  • varené zvyšky, kosti, šupky, zvyšky mäsa,
  • zvyšky surovej zeleniny, ovocia, semená, dužinu ovocných plodov,
  • varené jedlá, dokonca aj také, ktoré boli vyprážané alebo obsahujú olej či živočíšne tuky,
  • vaječné škrupiny,
  • káva, sypaný čaj, čajové vrecúška,
  • piliny, suché lístie, slamu.

Čo nemôžete dávať do kompostéra do bytu:

  • toaletný papier,
  • špaky.

Postup kompostovania je nasledovný

1. Domáci kompostér umiestnite na tienisté miesto

Ideálne miesto je v kuchyni či na balkóne, ale môžete ho umiestniť tiež do garáže alebo práčovňe. Terasy a tiež pod schodami sú skvelými miestami pre jeho umiestnenie.

Je dôležité, aby kompostér do bytu nebol umiestnený na priamom slnečnom svetle, pretože by to zvýšilo teplotu, čo by mohlo zmeniť vnútorné prostredie boxu a ovplyvniť kompostovanie

Odporúčame ho tiež umiestniť na vyvýšené miesto, aby ste uľahčili odber tekutého hnojiva a mali lepšiu pozíciu pri kŕmení kompostéra.

2. Začnite pridaním organických zvyškov do hornej časti boxu

Prísun organickej hmoty nemusí byť ani pomalý a postupný, stačí ak väčšie pridané množstvo odpadu presypete aj väčším množstvom Bokashi. Baktérie sa v kompostovisku rýchlo množia a stíhajú spracovávať všetko, čo im dávame.

Odpad z kuchyne stačí nechať v kompostéri do bytu fermentovať týždeň až dva. Potom ho môžete pridať do bežného vonkajšieho kompostu alebo vysypať do jamy v záhrade a domáci kompostér môžete používať ďalej.

Pri kompostovaní s použitím Bokashi nevzniká hniloba ani plesne – teda nič, čo by mohlo lákať hmyz či zvieratá a navyše je nádoba vzduchotesne uzavretá.

3. Pred pridaním zvyšky, ktoré presahujú 2×2 cm, nasekajte

Čím na menšie kúsky organické zvyšky nasekáme, tým ľahšie bude prebiehať proces fermentácie. Pri pridávaní striedame vrstvy nového kuchynského odpadu hrsťou Bokashi, ktorú roztrúsime po povrchu a trocha premiešame. Napokon vrstvu nového materiálu utlačíme a prikryjeme, aby vznikla akási vzduchotesná bariéra.

Je žiadúce udržiavať pestrosť zložiek vyváženým spôsobom a nepreháňať to iba s jedným druhom odpadu. Nadbytok jedného druhu organických zvyškov z kuchyne môže zmeniť vlastnosti kompostu.

4. Odber výluhu – tekutého hnojiva s vysokým obsahom baktérií z kompostéra

Odber vykonávame raz za týždeň alebo raz za dva týždne podľa potreby. Koncentrovaný výluh môžeme použiť podobne ako baktérie do septiku. Ak chceme výluh využiť pre zalievanie izbových rastlín, zrieďte ho s vodou v pomere 1:9.